Autismens mysterier løst? Er der saltvand på Europa og har Titan et bølgende hav?

Skyldes autisme mangel på vigtige og vitale tarmbakterier? Styres vores liv og adfærd af mikroskopiske bakterier, der enten kan helbrede eller gøre os syge? Det er der i hvert fald et nyt videnskabeligt studie der tyder på.

En stor amerikansk undersøgelse har påvist at autistiske mus hvis kost tilføres den helt almindelige tamtbakterie: Bacteroides fragilis, mirakuløst bliver raske igen. Levende organismer som mennesket har mere end 10 gange så mange tarmbakterier som vi har celler. Disse mikroskopiske bakterier har langt større indflydelse på vores liv end de fleste af os går rundt og spekulerer på.

Et studie fra 2012 påviste at autistiske børn er voldsomt disponeret for tarmsygdomme, som fx den kroniske tarmsygdom Crohns syndrom. Det lader altså til at tarmbakterier og deres stofskifteprodukter i virkeligheden har stor betydning for menneskers psyke.

 

Er der liv på den kolde Jupitermåne Europa? Det er et af de næste store spørgsmål der skal besvares i fremtiden, hvis det står til NASA.

Rumsonden Galileo kiggede i 1995 nærmere på Europa og det fik astronomerne til at spekulere på om den fjerne måne måske skulle gemme på flydende vand? Vand er som bekendt betingelsen for liv, i hvert fald som det fungerer her på Jorden. Forskerne mener nu at vide at Europa er dækket af et lag is og at der – muligvis – nedenunder isen er et flydende hav der måske rummer mere vand end vi selv har her på kloden.

Rumteleskopet Hubble har sendt nye data hjem der indikerer, at der sprøjter vanddamp op gennem Europas isdækkede overflade på mere end 200 km, i noget der nærmest ligner søjler.

Hvis vi fik mulighed for at studere de gejsere nærmere, kan det måske undersøges om der evt. er spor fra organiske stoffer. Hvis der er det, så er det oplagt at kigge nærmere efter dernede i det ukendte hav. Hvem ved hvad der lever sådan et sted langt borte?

 

Også andre måner er i fokus i denne tid. Her er det Saturns største måne. Titan som har sat videnskaben grå hår i hovedet. For er der et virkeligt et flydende hav på Titan? Ikke langt nede under en masse hård is, som det ser ud til at være gældende på Jupiters måne Europa, men et rigtigt flydende hav med rigtige bølger! Hvis denne nyhed endeligt bekræftes er det første gang man har fundet noget lignende uden for planeten Jorden. Men før man pakker badekufferten til eksotisk ferie, skal det lige medtages at det næppe er 20 grader varmt badevand der er tale om, men søer, flode og have (med bølger) af metan. Men spændende er det da alligevel.

 

Reklamer
Sidebemærkning | Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s