Om bloggen

Bene vixit qui, bene latui

(Den lever godt, som lever skjult)

Hver dag kan man læse beretninger om sære væsner, underlige oplevelser og bizarre hændelser. Verden rundt ser, hører og oplever mennesker noget, som de finder så usædvanligt at de gør det tilgængeligt for flere. De går til aviserne eller de lægger en video på Youtube. Disse historier spredes viralt og indimellem finder de vej til de danske medier. De fleste historier – selv de vildeste – gør ofte ikke. Dem må man ud at lede efter selv.

Bloggen her er særligt interessant for de der holder af søslanger, chupacabras, Bigfoots og alle deres venner. Men bloggens skribent er også nysgerrig på mange andre emner og derfor vil der være fokus på meget andet end sære dyr mærkelige steder. Selvlysende Madonnastatuer, underlige himmelfænomener og hvad er ellers foregik den nat i skoven …

Er det mærkeligt nok, så havner det nok her før eller siden.

Eftersom hovedinteressen ligger på de kryptozoologiske fænomener, er resten af “om bloggen” reserveret til en kort intro til det fænomen:

– Lever der stadig dinosaurer? Hvad er en Bigfoot og hvorfor er der så mange, der påstår de har set den? Bor der søslanger i Sverige og har Norge også én? Hvad skal man mene om de tre skolelærere, der så en flyveøgle lande i baghaven i 1976? Hvilket mærkeligt dyr slog landsbybeboere i Malawi ihjel den 21. august 2002. Går der virkelig sorte pantere rundt i Europas villakvarterer i år 2014?

Begrebet kryptozoologi forbindes oprindeligt med Dr. Bernard Heuvelman i bogen Sur la piste des bêtes ignorées (På sporet af ukendte dyr) fra 1955. Kryptozoologi er studiet af ukendte dyr. Det vil sige dyr, der af den ene eller anden årsag endnu ikke er officielt beskrevet, undersøgt og anerkendt af den etablerede videnskab. Nogle af dyrene eksisterer formodentlig slet ikke, nogle af dem gør.

Kryptozoologi omfatter også allerede kendte dyr, der bare opholder sig på steder, hvor de ikke naturligt hører til. I USA viser undersøgelser for eksempel at 15.000 rovdyr lever som husdyr hos ganske almindelige familier. Hvad sker der med dem, der slipper løs hvert år? – enten ved et uheld eller bevidst bliver lukket ud i naturen. Når der ikke er noget, der forhindrer dem i at formere sig –yngler de så?

Ordet kryptozoologi kommer oprindeligt fra det græske ord kryptos, som betyder skjult, ukendt, hemmeligt, gådefuldt eller mystisk. Emnet er kontroversielt, men også meget spændende. I Danmark er zoologen Lars Thomas nok den, der har beskæftiget sig mest med området. Han har desuden skrevet en række gode bøger om emnet. Det er inden for kryptozoologien, at vi finder de fantastiske historier om søslanger, overlevende dinosaurer, blodtørstige væsener fra Sydamerika, Den afskyelige Snemand, og mange andre.

Flere af dyrene tilhørte oprindeligt slet ikke mytologien, men eksisterede og er gennem tiden simpelthen udryddet af mennesket. Den tasmanske tiger eller pungulven, som den også hedder blev officielt udryddet i starten af det tyvende århundrede. Dette mærkelige dyr forsvandt på ganske få år, fordi man havde den mistænkt for at dræbe farmernes får. Man udsatte præmier for hver død pungulv, der blev afleveret og efter ganske få år var der ikke skyggen tilbage af den. Den sidst kendte pungulv, Benjamin, døde i Hobert Zoo på Tasmanien i 1936. Alligevel indløber der indimellem beretninger om, at den stadig skulle leve et sted derude. Man drøfter oven i købet seriøst tanken om at klone den tilbage til livet. Måske er det slet ikke nødvendigt. Måske er den der stadig?

Et andet dyr, der formodentlig også er udryddet, er den kæmpestore moa. En strudselignende fugl fra New Zealand. Alligevel er der rapporter fra folk, der siger, at de har mødt en meget stor fugl, som ligner en moa.

I indre Congo går der vedholdende rygter om en lille dinosaur, der skulle leve i den store Tele-sø. Et japansk filmhold fik optaget en filmstrimmel af et stort dyr i floden, da de overfløj området for at finde baggrundsbilleder til historien om den mystiske skabning. Rygter fortæller om et dyr, der ødelægger og hærger, hvis den forstyrres. De pygmæer der spiste et eksemplar døde, siger man.

Til alle tider har der verseret rygter om mærkelige dyr, der befolker fjerntliggende egne af vor klode. Nogle af dem er senere beskrevet officielt, fordi man har kunnet fange et eksemplar og derved ”bevist” deres eksistens. Andre bebor stadig myternes skyggeverden og kommer måske aldrig ud herfra. Det gælder for eksempel den forvoksede flagermus med skarpe hugtænder, der overfaldt en kendt zoolog ved en flod i Afrika. – og måske også den fugl, der år senere forsøgte at bortføre en tiårig dreng i et villakvarter i USA.

Der findes stadig dele af regnskoven, som mennesket aldrig har betrådt og store dele af verdenshavene vi aldrig har undersøgt til bunds. Hvem ved? Måske har vi alligevel ikke opdaget alt på vores klode, og måske har jorden stadig et par overraskelser i ærmet til os. Mange ‘kendte’ dyr er først opdaget inden for de sidste 100 år.

Kæmpepandaen blev først opdaget i 1869

Kæmpepandaen blev først opdaget i 1869

Skovgiraffen, okapien i 1900

Bjerggorillaen i 1901

Kæmpevildsvinet i 1904

Komodovaranen i 1912

Den afrikanske påfugl i 1936

Den blå fisk (genopdaget efter 65 millioner år) i 1938

Humlebiflagermusen i 1973

Megamouth i 1976 (4,5 meter lang og 750 kilo)

Vu Quang oksen i 1992

En ny hvalart i 2000 (4 meter)

En ny hjorteart (Walter’s Duiker) i 2010

Ny afrikansk abeart i 2010

Ny brasiliansk tapir-art i 2013

Denne blog skal blandt andet handle om de mærkelige dyr, som mennesker stædigt påstår at have set rundt om i vores verden. Nogle gange er de virkelig underlige, nogen gange skræmmende. Måske er der stadig mysterier derude? – Måske er alt ikke opdaget endnu?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s